ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ OFFICIAL SITE ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΙΑΝΤΙΝΗ ΤΟ liantinis.gr




HOMO EDUCANDUS




ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ. ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΥΚΟΛΑ ΜΕ ΤΟ HOMO EDUCANDUS...

Δημήτρης Λιαντίνης: "Homo educandus. ( Φιλοσοφία τής αγωγής)" (1984)






Ο Λιαντίνης δεν είναι μόνο συγγραφέας. Είναι και Δάσκαλος. Και δε θα μπορούσε να λείπει από το πνευματικό του έργο ετούτο το αριστούργημα που μας αποκαλύπτει πώς θα οδηγήσουμε την παιδεία μας στο ιδεώδες του εσθλού:


«Η λέξη εσθλός έχοντας τη ρίζα της στο ρήμα ειμί σημαίνει εκείνον που είναι. Εκείνον που υπάρχει έξω από τις μεταβλητές του γίγνεσθαι, τις συνθήκες της ροής και τους όρους της κύκλησης. Ό,τι του ανθρώπου μένει αλώβητο από τη φθορά, μακρυά από τα θέσμια και τις συμβατικότητες της λογικής και της επινόησης, σ’ ένα συντονισμό με το μόνιμα μόνιμο και σε μια διομολόγηση με την αφθαρσία, ό,τι σώζει σταθερά τη διαλεκτική της πράξης μας με την ανώλεθρη μοίρα του όντος, αυτό είναι το εσθλό. Και τούτο κάνει τον άνθρωπο εσθλό. Εσθλός είναι ο αληθινός, ο πραγματικός, ο όντας με την παρμενίδεια σημασία του όρου.» (σελ. 108)



Στο βιβλίο αυτό βρίσκει ο παιδαγωγός και ο γονιός τις απαραίτητες φιλοσοφικές αρχές για να διαπαιδαγωγήσει ελληνοελληνόπουλα και όχι ελληνοεβραιόπουλα. Γι’ αυτό και προσωπικά το θεωρώ ως προς τη χρηστική του αξία ανώτερο και από τη ΓΚΕΜΜΑ. Διότι ναι μεν η ΓΚΕΜΜΑ είναι το κύκνειο άσμα του και ο στέφανος του έργου του, αλλά απευθύνεται σε ενήλικες. Σε ανθρώπους που ή ξέρουν «να ακούν και τη δροσιά που στάζει» ή έχουν περάσει στην αντίπερα όχθη του ό,τι φάμε ό,τι πιούμε και ό,τι..... Με λίγα λόγια:



Η ΓΚΕΜΜΑ είναι το έργο που καταστερίζει το Λιαντίνη στο πάνθεο των μεγάλων στοχαστών, το HOMO EDUCANDUS είναι το εργαλείο στα χέρια δασκάλων και γονιών για να φτιάξουν καινούριους Λιαντίνηδες.





Το καταταλαιπωρημένο δικό μου HOMO EDUCANDUS.
Δοσμένο όμως από τα δικά του χεράκια.
Οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να το αντικαταστήσω με καινούριο ...
Για μένα αυτό το βιβλίο είναι το "ευαγγέλιο" για τη δουλειά μου.


Σχετικά Άρθρα:


  1. Τα βιβλία του Λιαντίνη
  2. Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΛΙΑΝΤΙΝΗ
  3. Η φυσική αγωγή του Λιαντίνη (Απόσπασμα από το HOMO EDUCANDUS)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έλληνες θα ειπεί...






Να μαζεύονται οι φίλοι, να πίνουν κρασί και να τραγουδάνε...

Προβολές σελίδων τον προηγούμενο μήνα