ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ OFFICIAL SITE ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΙΑΝΤΙΝΗ ΤΟ liantinis.gr
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η σελίδα αυτή δεν αφορά βιβλία του Δημήτρη Λιαντίνη. Μα βιβλία που αναφέρονται στο Λιαντίνη ή τον αναφέρουν. Έστω και ως όνομα στην αφιέρωση. Το καθένα από αυτά θα μπορούσε να ενδιαφέρει όσους ασχολούνται με το Λιαντίνη και γι' αυτό τα παρουσιάζουμε:Ως πρώτο στον κατάλογο προτείνουμε το βιβλίο του Βασίλη Αναγνωστόπουλου, Καπέλα στο Πέλαγος. Βιβλίο λογοτεχνικό αλλά και αυτοβιογραφικό. Με τη σημείωση πως ο Αναγνωστόπουλος υπήρξε συμφοιτητής αλλά και στενός φίλος του Λιαντίνη, από τα έδρανα του πανεπιστημίου και ως το τέλος που ο Λιαντίνης εξαφανίστηκε. Έστι στις σελίδες του βιβλίου εμφανίζεται και ο Λιαντίνης. Ο φοιτητής Μίμης Νικολακάκος. Όπως τότε ήταν το όνομά του. Το βιβλίο εκδόθηκε το 2007 από τις εκδόσεις Καστανιώτης.


Της νύχτας και της μοναξιάς οι άσημοι. Του Χρήστου Κορέλα, εκδόσεις Γράμμα, 2008.

Ο Χρήστος Κορέλας είναι επίσης ένας άνθρωπος που γνώρισε το Λιαντίνη, υπήρξε φίλος του, έγραψε βιβλιοκριτικές για τα βιβλία του. Στο βιβλίο του που παρουσιάζουμε, βιβλίο λογοτεχνικό, αποτυπώνονται οι μνήμες της φιλίας των δύο ανδρών και ο απόηχος των συζητήσεων που είχαν. 


Η Σουίτα στον Παράδεισο. Της Χρύσας Δημουλίδου. Εκδόσεις Λιβάνη. 2008. 

Χαρακτηριστικά παραθέτουμε για το βιβλίο ένα σχόλιο της κ. Νικολίτσας Λιαντίνη, όπως το εντοπίσαμε στο διαδίκτυο:

http://clubs.pathfinder.gr/chrysa_dimoulidou/938706?start=440

Κυρία Δημουλίδου,

Πριν δυο μήνες ξεκίνησα να διαβάζω το βιβλίο σας , σχεδόν αυτοβιογραφία σας, "Σουίτα στον παράδεισο" Σε πολλά σημεία συμπίπτουν οι αντιλήψεις μας για την προοπτική αυτής της δύσκολης υπόθεσης που ονομάζουμε "ζωή". Συγχαίρω μαζί σας για το όμορφο αγώνισμα της γνώσης. Σας εύχομαι να έχετε υγεία και δύναμη για κάθε αγαθή συνέχεια.

Τέλος σας ευχαριστώ για την αφιέρωση του βιβλίου στον άνδρα μου Δημήτρη Λιαντίνη, που κρίμα δεν έτυχε να γνωρίσετε.
Με όλες μου τις εγκάρδιες ευχές

Νικολίτσα Γεωργοπούλου - Λιαντίνη

Καθηγήτρια Φιλοσοφίας

Πανεπιστημίου ΑθηνώνΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΣ -  Η ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΙΑΝΤΙΝΗ του Θανάση Δημητρακόπουλου. Εκδόσεις Νήσος, 2008


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου παραθέτουμε:
Η άδολη ηλικία της ανθρωπότητας (ο προσωκρατικός Αιών) και ο χαμένος παράδεισος της φυσικής τάξης χωρομέτρησαν τον αγωνιστικό στίβο του Δημήτρη Λιαντίνη. Η αρχαϊκή μυθοπλασία στάθηκε αποκαλυπτική. Ο Λιαντίνης μίλησε για τα ιερά και τα όσια της ανθρώπινης ύπαρξης: τον Έρωτα και τον Θάνατο. Με γνώση και κυρίως με αίσθημα τραγικό, παραπέμποντας κατευθείαν στη σκέψη των μεγάλων ελλήνων κλασικών.  Μελέτησε και όρισε το θάνατο ως γεγονός της ζωής. Έχοντας επίγνωση του τέλους, ρούφηξε τις στιγμές. Κολύμπησε προς τις όχθες, όπου οι προπάτορες, δίχως άσκοπες κραυγές ή έξαλλους θρήνους, έκαναν τέχνη και τρόπο μετρημένου βίου τον καημό του θανάτου.


http://www.ebooks.gr/details.php?id=306149 

Τι θα μπορούσε άραγε να πει ο δάσκαλος που φεύγει στην καινούρια δασκάλα που έρχεται; "Χτύπα τον τοίχο που δεν έχει πόρτα να σου ανοίξει ο τοίχος να περάσεις" κατά τον Λιαντίνη. Τι θα λέγαμε όλοι μας σε ώρες που οι ελπίδες έχουν λιγοστέψει στη δασκάλα και στους φίλους μας; "Βρέστε δικές σας πηγές ελπίδας, γυρέψτε μυστικές δυνάμεις να μη γονατίσουμε, να μη λυγίσουμε, να μη συμβιβαστούμε".

Ο αναχωρών δάσκαλος φαίνεται πως αξιώθηκε έναν από τους πολλούς Παράκλητους που ενδημεί στη φύση και καλεί τη δασκάλα σ' αυτόν τον ονειρότοπο να ψάξει για χρυσό. Απ' το ορυχείο αυτό περνά ταπεινό νησιωτικό ποταμάκι μιας Μούσας που θα μπορούσε να τη λένε Ποίηση. Αν καταφέρει κανείς να ξεδιψάσει, βρίσκει ίσως δυνάμεις για τον συνεχιζόμενο δρόμο του πεπρωμένου. Και η δασκάλα, αλλά και συ αναγνώστη, μακάρι να διαπιστώσετε κάποια στιγμή ότι αποκτήσατε πίστη και φτερά.


Λιαντίνης - Έζησα έρημος και ισχυρός. Του Δημήτρη Αλικάκου. Εκδόσεις Λιβάνη. 2006

Την εισαγωγή του βιβλίου μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ. Και από την ιστοσελίδα των εκδόσεων Λιβάνη παραθέτουμε το σχόλιο για το βιβλίο της κ. Νικολίτσας Λιαντίνη, όπως είχε δημοσιευτεί τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του βιβλίου:

Λυπάμαι γιατί ο σοβαρός σας εκδοτικός οίκος ανέλαβε να εκδώσει κακογραμμένα δημοσιογραφίστικα κουτσομπολιά, εν πολλοίς ανεδαφικά, ψευδή, προσβάλλοντας προσωπικά δεδομένα, κολάσιμα νομικά, ασύστολα ψεύδη, που για να καλύψει σελίδες (σχεδόν 2/3 του βιβλίου) δημοσιεύει επιστολές του άνδρα μου στον αδελφό του και ένα φίλο του των νεανικών του χρόνων. Ο πραγματικός Λιαντίνης, ο Λιαντίνης των τελευταίων 30 ετών, ο Λιαντίνης της ωριμότητας απουσιάζει, γιατί δεν θέλησα να τον κάνω βορά στις ωφελιμιστικές διαθέσεις του φερόμενου ως "συγγραφέα." Τον έχω προειδοποιήσει με εξώδικο ότι θα κινηθώ δικαστικά στην περίπτωση που επιχειρήσει να κυκλοφορήσει το βιβλίο που από καιρό το διαφήμιζε. Δεν σας ενημέρωσε κύριε Λιβάνη ή με αγνοήσατε; Έχει και το marketing τα όριά του. Ένα σας λέγω. Μαύρα και πηχτά σκοτάδια έχει το βιβλίο για το θέμα Λιαντίνη. Αλοίμονο και αν ήταν αυτός ο Λιαντίνης. Τότε θα έπρεπε να ντρέπομαι που είμαι γυναίκα του. Και εγώ να είσθε σίγουρος ότι το θεωρώ τιμή μου μέγιστη και χάρη μοναδική να είμαι μαζί με την κόρη μας ο ίδιος ο Λιαντίνης. Ν. Λιαντίνη
__________________________________

Πιθανόν να υπάρχουν και άλλα βιβλία που αναφέρονται στο Λιαντίνη ή είναι εμπνευσμένα από αυτόν. Αν κι εφόσον τα εντοπίσουμε, θα τα προσθέσουμε στον κατάλογο. Που θελήσαμε να περιλαμβάνει όλα ανεξαιρέτως τα βιβλία που γνωρίζουμε. Χρέος μας στην αλήθεια, στο Δάσκαλο και σε όσους μας διαβάζουν. Γι' αυτό και αποφύγαμε να εκφράσουμε τη δική μας γνώμη για το καθένα από αυτά, αφήνοντας τον καθένα που θα τα διαβάσει να σχηματίσει ελεύθερα δική του άποψη.Έλληνες θα ειπεί...


Να μαζεύονται οι φίλοι, να πίνουν κρασί και να τραγουδάνε...

Προβολές σελίδων τον προηγούμενο μήνα