Επισκεφθήκαμε σήμερα μετά από μεγάλο διάστημα το λήμμα της wikipedia (ελληνικό τμήμα) για το Δημήτρη Λιαντίνη και εκπλαγήκαμε από τις ανακρίβειες που αναφέρει.
Ξεκινάμε από το πιο χοντρό λάθος:
Το 1997 έγινε Διδάκτωρ
Ναι, καλά βλέπετε. Το 1997!!! Και μπακ απ έχουμε κρατήσει για κάθε ενδιαφερόμενο. Αντί του ορθού που είναι:
1978 φυσικά... Σιγά μην πήρε το διδακτορικό του το 1997, ετών 55!!!!!!!
Και συνεχίζουμε με τις ανακρίβειες της ελληνικής wikipedia:
Το επώνυμό του ήταν Νικολακάκος, το οποίο άλλαξε σε Λιαντίνης
Δεν το άλλαξε το όνομά του από Νικολακάκος σε Λιαντίνης. Πρόσθεσε στο Νικολακάκος το Λιαντίνης.
συγγραφέας εννέα βιβλίων με φιλοσοφικό και παιδαγωγικό περιεχόμενο
Όπου στο εννέα βιβλία μετράνε και το βιβλίο του Νίτσε: ΙΔΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, που ο Λιαντίνης ελλήνισε, δεν έγραψε... Αχ, καημένε Φρειδερίκο τι σου έμελλε να πάθεις! Και το βέβαιο είναι πως δε φταίει ο Λιαντίνης, άλλοι είναι που μπερδέψαν το μεταφραστή με το συγγραφέα...
Και τι να πεις με το χαρακτηρισμό "φιλοσοφικό και παιδαγωγικό περιεχόμενο". Ακόμη και Ο Νηφομανής βαφτίστηκε έργο με φιλοσοφικές συντεταγμένες λες και δεν περιέχονται σ' αυτόν και τα Χορικά της Φωτονερόπετρας. Προφανώς αυτοί που έγραψαν το άρθρο δεν έχουν καν ανοίξει το συγκεκριμένο βιβλίο. Ας μη μιλήσουμε για τα λεπτά γράμματα, πως άλλο παιδαγωγική και άλλο διδακτική. Ούτε πως αν αναφέρεις τη Διδακτική, που είναι εγχειρίδιο, το ίδιο χρωστάς να κάνεις και για την Εντολή του Ρουσώ:
Εγχειρίδιο είναι κι αυτή και μάλιστα με έξοχο κείμενο. Και μάλιστα το πιο καθαρόαιμο παιδαγωγικό κείμενο του Λιαντίνη.
Το αστείο είναι που στην αρχή του άρθρου ο αριθμός των βιβλίων του Λιαντίνη διαφέρει:
συγγραφέας οκτώ φιλοσοφικών βιβλίων
Και μάλιστα τα οκτώ βιβλία του είναι σκέτο φιλοσοφικά... άρα, το ένατο που βρίσκουμε παρακάτω είναι το παιδαγωγικό;
Οι ώρες των άστρων (2006): Περιέχει ποιήματα της νιότης του αποκηρυγμένα από τον ίδιο.
Όταν λέμε αποκηρυγμένα τι εννοούμε; Ότι τα δημοσίευσε πολλά από αυτά σε φιλολογικά περιοδικά (πχ στην ΕΠΟΠΤΕΙΑ) και μετά το μετάνιωσε και τα αποκήρυξε; Και πότε ακριβώς συνέβη αυτή η αποκήρυξη; Ρωτάμε γιατί εμείς τέτοια πληροφορία ουδέποτε μάθαμε.
Και για τη νιότη... Πώς ακριβώς τη μετράνε τη νιότη εκεί στη wikipedia; Τα ποιήματά του ο Λιαντίνης τα έγραψε από το 1971 (ετών 29) και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980, δηλαδή ετών 40... Ο ίδιος θεωρούσε πως άνθρωπος αυτής της ηλικίας έχει πλέον περάσει το μεσοστράτι της ζωής του και όχι πως βρίσκεται στην ηλικία της νιότης!
Τα Ελληνικά (1992): Αναφέρεται στη διδακτική των αρχαίων και νέων ελληνικών
Πρώτα των αρχαίων και μετά των νέων; Προφανώς ούτε αυτό το βιβλίο το άνοιξαν. Αν το άνοιγαν, στη σελίδα 29 συγκεκριμένα, θα διάβαζαν:
"Για να τιμωρήσω το πικρό παρελθόν, ή για να λάβουν τα όνειρα εκδίκηση, που λέει ο ποιητής, θα αρχίσω ανάποδα τη δουλειά. Θα αντιστρέψω το βέλος του χρόνου. Πρώτα θα σπάσει το κινέζικο βάζο στο πάτωμα, και μετά θα πέσει από το τραπέζι.
Θέλω να ειπώ πως στην εξέταση της διδασκαλίας των Ελληνικών θα αρχίσω με τα Νέα και θα τελειώσω με τα Αρχαία."
Αυτά λέγει ο Λιαντίνης. Η ελληνική wikipedia όμως φροντίζει να εκδικηθεί με τη σειρά της τα δικά του όνειρα...
Για την επιστημονικότητα του έργου του και την συνάφεια του έργου του με την έδρα της Παιδαγωγικής δέχθηκε σφοδρή κριτική από συναδέλφους του.
Σφοδρή κριτική από συναδέλφους του; Δηλαδή ποιους; Τον εξής ένα; Και δε μίλησαν εξίσου ένθερμα για εκείνον άλλοι συνάδελφοί του; Ούτε έλαβε ευνοϊκότατες επώνυμες κριτικές από άλλους συναδέλφους του και λογοτέχνες; Πάλι καλά με τη βιβλιογραφική πηγή που εδώ τους "φώτισε" που δεν έγραψαν ότι δυσκολεύτηκε να πάρει και το διδακτορικό του, κι ας το πήρε όπως βλέπετε με ΑΡΙΣΤΑ και ομόφωνα...
Άγνωστη είναι και η ακριβής ημερομηνία του θανάτου, η οποία ωστόσο δύναται να προσδιοριστεί μεταξύ 1ης και 5ης Ιουνίου 1998.
Αλήθεια, ε; Μπορεί να προσδιοριστεί; Ο ιατροδικαστής τότε γιατί δεν το έπραξε;
η επιθυμία του ίδιου ήταν αν βρεθούν τα οστά του να παραμείνουν στον Ταΰγετο
Να παραμείνουν στον Ταΰγετο; Δηλαδή έγραψε ψέματα ο Λιαντίνης στο τελευταίο γράμμα προς το παιδί του όπου ζήταγε να καεί... κάτι που ως γνωστόν δεν κατέστη δυνατόν λόγω της κατάστασης που βρέθηκε...
Homo educandus (1984): Εγχειρίδιο φιλοσοφίας της αγωγής
Εγχειρίδιο είναι κοτζάμ βιβλίο 170 σελίδων; Ναι, εντάξει, είναι ένα αιρετικό βιβλίο, το παραδέχεται ο ίδιος ο συγγραφέας του, άλλο όμως αυτό και άλλο να το υποτιμάν ως εγχειρίδιο!!!
Πολυχρόνιο (1987): Εξετάζει τη φιλοσοφία της στοάς και την επίδρασή της στην πολιτική της Ρώμης.
Στην πολιτική της Ρώμης; Ε, τότε να γράψουν πως ο Λιαντίνης άφησε και βιβλία πολιτικού περιεχομένου!!!!! Στην πολιτική παιδαγωγική της Ρώμης είναι ο σωστός όρος, όπως τουλάχιστον αναφέρει ο ίδιος ο Λιαντίνης στις πρώτες σελίδες.
Το 1973 παντρεύτηκε την καθηγήτρια θεολογίας Νικολίτσα Γεωργοπούλου.
Το ου γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά, το έχετε ακούσει; Αν διαβάσετε το λήμμα της ίδιας εγκυκλοπαίδειας για την κ. Νικολίτσα Γεωργοπούλου, θα δείτε ότι είναι:
καθηγήτρια της Εισαγωγής στη Φιλοσοφία και Ιστορίας της Φιλοσοφίας
Όταν όμως αναφέρεται το όνομά της δίπλα στου Λιαντίνη, ξαφνικά μετατρέπεται σε καθηγήτρια Θεολογίας. Πού ακριβώς το στηρίζει αυτό η wikipedia; Γιατί και το βιογραφικό της κ. Γεωργοπούλου στο πανεπιστήμιο ως καθηγήτρια φιλοσοφίας την αναφέρει, όχι ως καθηγήτρια Θεολογίας.
Εκεί όμως που το άρθρο της wikipedia καταντά στον τραγέλαφο είναι στις συνδέσεις που παραθέτει. Συνολικά διαβάσαμε τέσσερις. Τις εξής:
Ιστοσελίδα για το Δημήτρη Λιαντίνη
Ιστοσελίδα της συζύγου του Δημήτρη Λιαντίνη
Βίντεο ντοκουμέντα από διαλέξεις του
Ηχητικά ντοκουμέντα από διαλέξεις του
Πατάς λοιπόν την πρώτη, που υποτίθεται ότι είναι ιστοσελίδα για το Δημήτρη Λιαντίνη και βρίσκεσαι σε ένα τυχαίο χώρο του ίντερνετ που εκτός από το domain τίποτε άλλο δεν πιστοποιεί πως εκπροσωπεί επισήμως το Δημήτρη Λιαντίνη, και ούτε νομικό πρόσωπο είναι ούτε και αναφέρει σε ποιον ανήκει. Μόνο μια ομάδα υποστήριξης δίδεται στην οποία βρίσκεις από ιδιωτικούς υπαλλήλους και καθηγητές πληροφορικής μέχρι και ζαχαροπλάστες.
Και πας στη δεύτερη επιλογή, που η wikipedia την αναφέρει ως ιστοσελίδα της συζύγου του Δημήτρη Λιαντίνη. Πράγματι εκεί ως ιδιοκτήτρια αναφέρεται η σύζυγος του Δημήτρη Λιαντίνη, και που όπως γνωρίζουμε είναι και νόμιμη εκπρόσωπος των πνευματικών του δικαιωμάτων, επομένως η ιστοσελίδα είναι ο επίσημος διαδικτυακός χώρος του Δημήτρη Λιαντίνη, εκτός αν στη wikipedia ισχύουν άλλοι νόμοι και κανόνες από εκείνους που επικρατούν τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.
Πας μετά στην τρίτη και τέταρτη επιλογή και ξαναβρίσκεσαι στην πρώτη ιστοσελίδα! Διότι εκεί λέει υπάρχουν βίντεο ντοκουμέντα και ηχητικά ντοκουμέντα από διαλέξεις του Λιαντίνη. Σε ποιον ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα αυτών των ντοκουμέντων; Ξέρουν μήπως οι υπεύθυνοι της wikipedia τι λέει ο σχετικός νόμος; Έχουν λοιπόν ελέγξει αν το υλικό αυτό στο οποίο παραπέμπουν είναι νομίμως αναρτημένο στο διαδίκτυο; Αν έστω διαθέτουν έγκριση εκείνοι που το αναρτήσαν, των κληρονόμων του Δημήτρη Λιαντίνη;
Ρωτάμε, γιατί στο παρελθόν οι υπεύθυνοι της wikipedia μας ενημέρωσαν ότι είναι πολιτική τους να μην παραπέμπουν λέει σε blog! Οπότε και μην περιμένετε εκεί να βρείτε δικό μας λινκ. Προφανώς γιατί δε θεωρούν αξιόπιστες πηγές τα ιστολόγια. Δικός τους ο χώρος και έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να βάζουν εκείνοι τους κανόνες.
Ανάμεσα στους υπόλοιπους κανόνες, ως φαίνεται από το χώρο συζητήσεων του άρθρου, είναι και η με το έτσι θέλω παραβίαση της επιθυμίας της κ. Λιαντίνη να μην αναφέρεται εκεί το όνομά της λόγω όσων τραγελαφικών κι εκείνη διαπίστωσε πως συμβαίνουν εκεί. Συγκεκριμένα η κ. Λιαντίνη αναφέρει τα εξής:
Κύριοι Διαχειριστές, επειδή δεν επιθυμώ να συναγελάζεται το όνομά μου με κάποιων που συγγράφουν-διορθώνουν το λήμμα "Λιαντίνης" σας παρακαλώ να μην επιτρέψετε την αναφορά του ονόματός μου και την καταχώρηση της επίσημης ιστοσελίδας του άνδρα μου www.liantinis.gr. Το δικαίωμα αυτής τουλάχιστον της αξίωσης, προκειμένου να προστατέψω την τιμή μου, το έχω, και επιθυμώ να το σεβαστεἰτε. Ας πληροφορείται ο κόσμος ποιος ήταν ο Λιαντίνης από τους "ειδήμονες" της Βικιπαίδεια!!!Εκείνοι που νοιάζονται γνήσια για το Λιαντίνη, γνωρίζουν που θα τον αναζητήσουν. Νικολίτσα Λιαντίνη
Το αίτημα της κ. Λιαντίνη δεν έγινε δεκτό, διότι κατά τη γνώμη της wikipedia δεν είναι προσβλητική η χρήση του ονόματός της εκεί!!!!!! Με λίγα λόγια θεωρούν ότι πέρα από το να γράφουν ανακρίβειες για το Δημήτρη Λιαντίνη, μπορούν να δημοσιεύουν και το δικό της όνομα με παραποιημένη την επαγγελματική της ιδιότητα. Με νέο της μήνυμα η κ. Λιαντίνη τους επισημαίνει ότι:
Κύριε Κ..........λε, είμαι η ίδια η κυρία Λιαντίνη που υπέβαλα στους διαχειριστές μια παράκληση. Μπορείτε να μου στείλετε μέιλ στο μέιλ της ιστοσελίδας www.liantinis.gr.για να διαπιστώσετε την αλήθεια. Αφήσατε όσα ανούσια θέλετε, δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύονται είτε ηλεκτρονικά είτε έντυπα ηλιθιότητες για τον άνδρα μου. Σας παρακαλώ θερμά μόνο σβήσατε το ονομά μου και την ιστοσελίδα μου www.liantinis.gr.Με προσβάλλει η παρουσία μου σε αυτό το λήμμα.
Και καμαρώστε την απάντηση που της έδωσαν:
Προφανώς ηλιθιότητα δεν είναι η εκ μέρους της Wikipedia αναδημοσίευση των πορισμάτων της επιστήμης ότι ο Λιαντίνης είναι διαπιστωμένα νεκρός (ιατροδικαστική έρευνα). Ούτε ότι η ιστοσελίδα liantinis.gr είναι δική σας και όχι του Λιαντίνη, ούτε το ότι είστε καθηγήτρια θεολογίας καθότι διδάσκατε στη θεολογική σχολή με το μοναδικό διδακτορικό σας να είναι "Η Αγιότης της Εκκλησίας εξ'Ορθοδόξου απόψεως". Τίποτα από αυτά δεν είναι ψευδές. Τώρα το τι λέτε εσείς ότι διδάσκατε στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών είναι άλλο θέμα. Επιπρόσθετα δεν έχετε κανένα δικαίωμα να απαγορεύετε την αναπαραγωγή της αλήθειας. Αυτά στον δυτικό μεσαίωνα που κάποιοι θεολόγοι δημιούργησαν πριν κάποιες εκατοντάδες χρόνια. Πλεόν η πληροφορία και η γνώση είναι ελεύθερες .
Η πληροφορία και η γνώση ναι, η παραπληροφόρηση όμως; Είναι κι αυτή ελεύθερη;
Η στάση αυτή της wikipedia δεν προσβάλλει μόνο την κ. Λιαντίνη. Προσβάλλει και όλους όσους ενδιαφερόμαστε για το Λιαντίνη. Κι ευτυχώς είδαμε στη συνέχεια κάποιον να προβάλλει αντιρρήσεις για πολλά από τα ζητήματα που κι εμείς εδώ θίξαμε. Πχ για το δήθεν θέμα της σφοδρής κριτικής κατά του Λιαντίνη, το ατεκμηρίωτο της χρονολογίας θανάτου και το επίσης ατεκμηρίωτο της αποκήρυξης των ποιημάτων του. Ως ιδιαίτερα σημαντική θεωρούμε και την αναφορά στο ατεκμηρίωτο της αυτοκτονίας του Λιαντίνη.
Δεν γνωρίζουμε τι σκοπεύει να κάνει στη συνέχεια η wikipedia. Εμείς όμως είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλλουμε αυτή την κατάσταση και μάλιστα δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε ότι αυτά τα φαινόμενα συνάδουν με όσα ήδη έχουμε καταγγείλει στην προηγούμενη ανάρτησή μας.
Καλύτερα λοιπόν να διαγράψουν τελείως το λήμμα Δημήτρης Λιαντίνης παρά να παραπληροφορούν για το έργο και τη ζωή του.
Άλλο το να επισημαίνετε ανακρίβειες και άλλο το να τις αποδίδετε συγκεκριμένα στην wikipedia σαν να είναι μια προσωποποιημένη συμπαγής οντότητα. Πόσο νόημα έχει να γράφετε "η ελληνική wikipedia φροντίζει να εκδικηθεί...", "κατά τη γνώμη της wikipedia...", "η στάση αυτή της wikipedia..." αναφερόμενοι σε συνεισφορές και μηνύματα συγκεκριμένων χρηστών, και μάλιστα όχι τακτικών συντακτών της wikipedia; Ένας-δύο νέοι χρήστες που ασχολούνται με ένα και μόνο άρθρο, προφανώς και δεν μιλούν ούτε αποφασίζουν εκ μέρους της wikipedia. Αυτοί επέλεξαν να γράψουν στην κατάλληλη σελίδα συζήτησης, εσείς σε blog. Πως περιμένετε να διορθωθούν τα λάθη χωρίς να τα αναφέρετε και τεκμηριώσετε εκεί που πρέπει ώστε να είναι υπόψη περισσότερων συντακτών; Δια της Θείας Αποκαλύψεως;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατ' αρχάς σας ευχαριστώ για το σχόλιο. Είναι χαρά μας να συμμετέχουν οι αναγνώστες του χώρου με τις δικές τους απόψεις σε όσα γράφουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπί της ουσίας. Το πώς λειτουργεί η wikipedia είναι δικό της θέμα. Ας βρει μόνη της τον τρόπο να διαφυλάξει την αξιοπιστία της ως εγκυκλοπαίδεια και βάση δεδομένων που είναι.
Το άρθρο μας έχει και αυτό το στόχο. Να φέρει στο φως όσα γίνονται στο λήμμα Λιαντίνης και να δουν ξανά την πολιτική που ακολουθούν.
Είναι όμως άδικο να μας επιδικάζετε θεία αποκάλυψη, αφενός διότι ουδεμία σχέση έχουμε με τέτοιες διαδικασίες και αφετέρου γιατί έχουμε και στο παρελθόν αποτανθεί στη wikipedia και εισπράξαμε την άρνησή της για αντικειμενική παρουσίαση του λήμματος Λιαντίνη.
Περισσότερα για το θέμα αυτό μπορείτε να δείτε εδώ:
http://educandus.forumotion.com/forum-f11/topic-t265.htm#10266
ώστε να διαπιστώσετε ότι δεν είναι θέμα δύο χρηστών ούτε και του παρόντος μόνο, αλλά γενικότερο και βαθύτερο πρόβλημα στο πως η wikipedia λειτουργεί. Με ρατσιστικό αποκλεισμό των bloggers και αυθαίρετη υποστήριξη άλλων χώρων του διαδικτύου.
Εμείς λοιπόν αφού μία φορά εισπράξαμε άρνηση, το μόνο που μένει να κάνουμε είναι να καταγγέλλουμε τη στάση της για το συγκεκριμένο τουλάχιστον λήμμα Λιαντίνης, καθώς έχουμε και από την κ. Λιαντίνη επιλεχθεί ως χώρος που θα δίνει πληροφορίες και απαντήσεις για θέματα που αφορούν το Λιαντίνη στο διαδίκτυο.
Εις επίρρωσιν του ανωτέρω, δείτε τους συνδέσμους του liantinis.gr:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.liantinis.gr/index.php?option=com_weblinks&view=category&id=9&Itemid=10
Δε μιλάμε λοιπόν απλά ως ένα ακόμη blog αλλά ως ιστολόγιο που συνεργάζεται άμεσα με τους νόμιμους εκπροσώπους του Δημήτρη Λιαντίνη.
Όσο για τα περί θείας αποκάλυψης, καλό θα είναι να τα απευθύνετε σε όσους ακολουθούν ανάλογες μεθόδους. Η δική μας πολιτική παρουσίασης του Λιαντίνη και του έργου του στηρίζεται αποκλειστικά σε μεθόδους των θετικών επιστημών. Και ουδεμία σχέση έχουμε με θείες αποκαλύψεις ή άλλες μεθόδους των θρησκειών. Ίσα ίσα που καταγγέλλουμε όσους τις ακολουθούν, έστω και με την τακτική του προπετάσματος καπνού μιας κίβδηλης αντιθρησκευτικότητας.
Τι εστί "επίσημη ιστοσελίδα"; Να υποθέσω ότι θεωρείται επίσημη ιστοσελίδα αυτή της οποίας ο ιδιοκτήτης είναι κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων του συγγραφικού έργου του Λιαντίνη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα είχε ενδιαφέρον να μας ενημερώσετε ποιοι νόμοι και κανόνες ισχύουν και επικρατούν στην Ελλάδα και διεθνώς που να ορίζουν κάτι τέτοιο.
Νομίζω ότι συγχέετε και δεν κατανοείτε αρκετά πράγματα.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Το πώς λειτουργεί η wikipedia" γίνεται και δικό σας θέμα εφόσον αυτό ακριβώς σχολιάζετε. Συνεπώς θα πρέπει πρώτα να το κατανοήσετε.
Το άρθρο είναι ανοιχτό για επεξεργασία από οποιονδήποτε (ναι, αυτό περιλαμβάνει και εσάς), όπως και η σχετική σελίδα συζητήσεων για υποδείξεις. Εσείς επιλέξατε να απευθύνετε τα σχόλιά σας προς τους αναγνώστες σας και όχι προς τυχόντες συντάκτες του άρθου. Συνεπώς εφόσον εσείς η ίδια δεν θελήσατε να προβείτε στην διόρθωση του άρθρου, και αφού δεν θελήσατε να τοποθετήσετε τα λογικά και τεκμηριωμένα σχόλιά σας στην αντίστοιχη σελίδα, τότε πως θα γνώριζε οποιοσδήποτε θα ήθελε να βελτιώσει το άρθρο, εφόσον όλα αυτά βρίσκονται εκτός της σελίδας όπου περιμένει να βρει αντίστοιχες υποδείξεις; Αυτό ακριβώς αφορούσε το σχόλιο περί "θείας αποκάλυψης", για να το πω ποιό λαϊκά, "τα δάχτυλά τους θα μυρίσουν οι συντάκτες για να δουν τα σχόλιά σας;".
Παραπονιέστε ότι το άρθο απηχεί τις απόψεις κάποιων συγκεκριμένων, τις οποίες κρίνετε αρνητικά. Δεκτό, αλλά με ποιό τρόπο κάποιος τρίτος θα μπορούσε να αποφανθεί για την ορθότητα όταν ο αντίλογος βρίσκεται χαμένος στις σελίδες του κυβερνοχώρου; Μην περιμένετε ότι υπάρχουν κάποιοι υπεύθυνοι που θα προβούν σε αναζήτηση και μελέτη για να αποφανθούν οτιδήποτε. Η πολιτική της wikipedia δίνει έμφαση στην αξιόλογη τεκμηρίωση. Και η τεκμηρίωση πρέπει να υπάρχει επιτόπου (στο άρθρο) και όχι εκτός.
Τον "ρατσιστικό αποκλεισμό των bloggers" πως τον αντιληφθήκατε. Τα άρθρα είναι ανοιχτά για επεξεργασία από οποιονδήποτε. Εάν εννοείτε την αποτροπή παραπομπής προς blogs για τεκμηρίωση, θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Τα blogs κατά κανόνα είναι προσωπικοί ιστότοποι άγνωστων ανθρώπων ή έστω χωρίς το απαιτούμενο κύρος για επιβεβαίωση οποιουδήποτε ισχυρισμού. Όπως και στον ακαδημαϊκό χώρο θα θεωρούνταν αναξιόπιστη η παραπομπή προς μια εργασία ενός προπτυχιακού φοιτητή ή ακόμη περισσότο προς την ιστοσελίδα κάποιου άγνωστου, με τον ίδιο τρόπο κρίνεται και στην wikipedia μια παραπομπή προς την ιστοσελίδα ενός άγνωστου. Συνεπώς δεν υπάρχει αποκλεισμός των bloggers αλλά ούτε και των blogs. Ενδεχομένως το blog ενός αναγνωρισμένου ακαδημαϊκού, όπου πραγματεύεται ζητήματα της επιστήμης του, να γίνονταν δεκτό ως πηγή. Και οφείλω να σημειώσω για το συγκεκριμένο άρθρο, πως ούτε το liantinis.org χρησιμοποιείται ως πηγή. Ο μόνος σύνδεσμος εντός κειμένου προς αυτό, είναι στην ουσία παραπομπή προς την ιατροδικαστική έκθεση (που απλώς φιλοξενείται εκεί).
Λυδήριε:
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα το απαντήσατε ήδη, αγαπητέ. Τουλάχιστον ως προς το νομικό σκέλος. Εδώ:
http://educandus.forumotion.com/forum-f23/topic-t121.htm
θα βρείτε και όλο το σχετικό νομικό πλαίσιο. Τόσο εσείς όσο και όποιος άλλος αγνοεί τους νόμους που καθορίζουν ποιος εκπροσωπεί ένα δημιουργό μετά το θάνατό του.
Και πώς δε δικαιούται ο κάθε τυχαίος που θαυμάζει το έργο του να το αναπαράγει και μάλιστα κατά το δοκούν. Χρειάζεται σε κάθε περίπτωση άδεια των νόμιμων κληρονόμων.
Αυτή την άδεια ως blog την έχουμε λάβει και μόνο γι' αυτό ανεβάζουμε στο διαδίκτυο βίντεο, ηχητικά ντοκουμέντα του Λιαντίνη, ντοκουμέντα από το αρχείο του και αποσπάσματα από το έργο του.
Ειδικά όμως για το Λιαντίνη θα σας θυμίσω και μια αναφορά της κόρης του σε δημόσια ομιλία της:
Ο Λιαντίνης άφησε γραπτή εντολή για το ποιος θα μπορούσε να μιλήσει για εκείνον. Έναν μικρό κατάλογο ανθρώπων. Πρώτο όνομα στο κατάλογο αυτό έθεσε το όνομα της γυναίκας του.
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη απορία.
Geraki:
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό πού εικάζετε ότι δε θέλησα να βελτιώσω το κείμενο στη wikipedia; Σαφώς το έκανα και πολλές φορές μάλιστα στο παρελθόν. Κουράστηκα όμως και σταμάτησα όταν είδα ότι δεν είχε κανένα νόημα... Έγραφα εγώ κάτι; Και τεκμηριωμένο μάλιστα; Έμπαινε ο άλλος και το αφαιρούσε.
Όσο για την ιστοσελίδα που αναφέρατε εσείς, εγώ δε θα το έκανα σε καμία περίπτωση, μπορείτε σας παρακαλώ να με ενημερώσετε σε ποιον ανήκει;
Το ρωτώ γιατί έχω φτάσει μέχρι εισαγγελέα για να το μάθω... και δεν τα κατάφερα.
Η wikipedia γνωρίζει; Αν όχι είναι παντελώς άδικο και αστήρικτο να λέτε όσα λέτε για τα blogs. Και ειρήσθω εν παρόδω, το δικό μας δεν είναι ανώνυμο. Δείτε σχετικά την αρχική μας σελίδα:
http://liantinis-o-daskalos-mas.blogspot.com/2010/02/blog-post.html
Επιπλέον δίδεται και μέιλ επικοινωνίας. (κάτω και δεξιά, στο sidebar)
Το ίδιο ακριβώς συνέβαινε και με το blog ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ που αρνήθηκαν να βάλουν ως σύνδεσμο. Δεν ήταν ανώνυμος χώρος.
Και για τα υπόλοιπα που λέτε. Η wikipedia δίνει λινκ και για βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα στην ίδια ιστοσελίδα που αναφέρατε. Έχετε κάνει έλεγχο αν νομίμως είναι εκεί αναρτημένα; Αν δηλαδή τηρούνται οι διατάξεις του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων;
Από κει και πέρα. Η ίδια η διαχειρίστρια του liantinis.gr έστειλε δύο μηνύματα στη wikipedia. Και ζήτησε το αυτονόητο δικαίωμά της. Να μην αναφέρεται εκεί το όνομά της και το όνομα του χώρου της επίσημης ιστοσελίδας του Λιαντίνη. Και διαβάσαμε την απάντηση που έλαβε.
Γιατί προσποιείστε ότι είναι άγνωστο το θέμα στους υπευθύνους της wikipedia;
Θέλετε να σας το πω και αλλιώς; Από την ίδια την κ. Λιαντίνη ενημερώθηκα για το θέμα που έχει προκύψει στη wikipedia. Και ως blog που συνεργάζεται με την ιστοσελίδα της ώφειλα να απαντήσω και να φέρω το φως στη δημοσιότητα. Ας είχαν ανταποκριθεί στο αίτημα της κ. Λιαντίνη οι υπεύθυνοι της wikipedia, ώστε να είχαμε κι εμείς αποφύγει χρόνο και κόπο.
Geraki,
ΑπάντησηΔιαγραφήη επιμονή σου στο θέμα, αν και δεν αναφέρεις με ποια ιδιότητα, με ανάγκασε να σκαλίσω τα μέιλ μου. Αφού λοιπόν τόσο σε ενδιαφέρει το ζήτημα, και αφού επίσης καταλαβαίνω κι εγώ το λόγο, να σκαλίσεις κι εσύ τα μέιλ τα δικά σας. Με τα εξής στοιχεία:
13/10/2008
Wikipedia Info Team [info-el@wikipedia.org]
Re: [Ticket#2008100510014451] Διαμαρτυρία
Υπάρχει ή όχι τέτοιο μήνυμα στο αρχείο σας; Απαντά ή όχι σε επώνυμη διαμαρτυρία που έκανα; Έχει σχέση άμεση και με όσα στο τωρινό μας άρθρο γράψαμε εκείνη η παλιά διαμαρτυρία; Αφορά και πάλι το λήμμα Δημήτρης Λιαντίνης;
Δεν καταλαβαίνω λοιπόν την εμμονή να αποδείξεις πως κακώς φέραμε στο φως το ζήτημα...
Μήπως θα έπρεπε να καταπιούμε και τη γλώσσα μας βλέποντας την ίδια κατάσταση να διαιωνίζεται;
Το σημαντικότερο είναι πως με επίσκεψή μας στο λήμμα Δημήτρης Λιαντίνης της ελληνικής wikipedia είδαμε ότι οι παρατηρήσεις μας λήφθηκαν υπόψη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζουμε οι διορθώσεις να παραμείνουν...
Πάντως οφείλουμε συγχαρητήρια σε όποιον υπεύθυνο φρόντισε να γίνουν οι διορθώσεις.
Είμαι ένας από τους διαχειριστές αλλά αυτό είναι άσχετο καθώς δεν έχω χρησιμοποιήσει τα αντίστοιχα δικαιώματα στο άρθρο. Προπάντων λοιπόν είμαι ένας παλιός χρήστης. Δεν γνωρίζω το έργο του Λιαντίνη, και κατά συνέπεια δεν κατανοώ και τους λόγους για τους οποίους υπάρχουν διάφορες έχθρες γύρω από την πνευματική κληρονομιά που άφησε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τους προσωπικούς ή οποιουσδήποτε ιστότοπους δεν αναφέρθηκα μόνο σε ανώνυμους αλλά σε ιστότοπους χωρίς το απαιτούμενο κύρος. Εάν έγραφα κι εγώ το ονοματεπώνυμό μου στο blog μου, θα αποκτούσα περισσότερη αξιοπιστία; Όχι, η αξιοπιστία δεν απορρέει απαραίτητα από την επωνυμία.
Σχετικά με το liantinis.gr, ούτε μήνυμα από την διαχειρίστρια υπάρχει (υπάρχει κάποιος που ισχυρίζεται ότι είναι η κα Λιαντίνη - θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε), ούτε η απάντηση είναι κάποιου τακτικού συντάκτη της wikipedia ώστε να θεωρηθεί "απάντηση της wikipedia". Για την ακρίβεια αυτός ο fistikis φαίνεται να έχει τόση σχέση με την wikipedia όση κι εσείς. Από την άλλη, ακόμη κι αν είναι πράγματι η κα Λιαντίνη, δεν είναι καθόλου αυτονόητο δικαίωμα το αίτημά της. Μήπως εσείς θα θεωρούσατε το ίδιο ένα αίτημα να μην αναφέρεστε στην wikipedia; Προφανώς όχι.
Επίσης επειδή μπορώ να δω το μήνυμα που αναφέρετε, όχι, δεν έχει άμεση σε σχέση με το παραπάνω άρθρο σας, ούτε και με το λήμμα για τον Λιαντίνη. Καμία παρατήρηση δεν είχατε κάνει για το περιεχόμενο του λήμματος Δημήτρης Λιαντίνης. Ήταν αποκλειστικά υπεράσπιση του blog σας και αίτηση για εφαρμογή λογοκρισίας.
Επί της ουσίας τώρα:
Μέχρι μια εβδομάδα πριν, στο ίδιο το άρθρο υπήρχαν ελάχιστες παραπομπές (άρα δεν ήταν τεκμηριωμένο). [http://el.wikipedia.org/w/index.php?oldid=1974530]
Επίσης η αντίστοιχη σελίδα συζήτησης ήταν σχετικά άδεια σε σχέση με το πλήθος επεξεργασιών στο ίδιο το άρθρο. [http://el.wikipedia.org/w/index.php?oldid=1975295] Συνεπώς ακόμη και αν εσείς ξέρατε το αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο λήμμα, δεν το ήξερε κανείς τακτικός συντάκτης της wikipedia. Ξέρετε πολύ καλά ότι δεν πρόκειται κανείς να ψάξει για να επιλύσει ένα πρόβλημα που δεν ξέρει ότι υπάρχει.
Για την ακρίβεια τα πρώτα σχόλια μετά από ένα χρόνο "άπνοιας" ήταν πολεμική εναντίον του αντίπαλου για εσάς site και δημοσιογράφου. [http://el.wikipedia.org/w/index.php?oldid=1986126]
Όχι, δεν έχω γράψει πουθενά ότι κακώς ανακινήσατε το ζήτημα, αλλά ότι το ανακινήσατε σε λάθος τόπο και με λάθος τρόπο.
Βεβαίως και έχουν γίνει διορθώσεις στο άρθρο. Θα είχαν γίνει πολύ νωρίτερα εάν οι ίδιες υποδείξεις με την αντίστοιχη τεκμηρίωση είχαν κατατεθεί στην αντίστοιχη σελίδα συζήτησης, αντί να γίνεται ένας αθόρυβος πόλεμος φθοράς με εναλλαγές στο άρθρο. Άλλωστε ο λεγόμενος Crammer ή metewrosaggelos που προφανώς θα γνωρίζετε, μπορεί να επιβεβαίωσει ότι έγιναν διορθώσεις μετά από καίριες υποδείξεις σε κανάλια της wikipedia - όχι σε blog και forum. Αυτά τα διαβάζουν μόνο οι αναγνώστες σας και όχι οι συντάκτες ή διαχειριστές της wikipedia.
Μάλλον εσείς αγνοείτε τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας & συγγενικών δικαιωμάτων, τους οποίους επιτρέψτε μου να γνωρίζω πολύ καλύτερα. Συγκεκριμένα δεν ορίζεται γενικά και αόριστα "ποιος εκπροσωπεί ένα δημιουργό μετά το θάνατό του". Η εκπροσώπηση αφορά καθαρά το περιουσιακού δικαίωμα και όχι το ηθικό, το οποίο δεν μετεβιβάζεται άλλωστε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο site απλά έχει την κατοχή των πνευματικών δικαιωμάτων (σε καμια 60αρια χρόνια θα λήξουν και αυτά και δεν θα τα έχει) του συγγραφέα. Αυτό δεν το κάνει και επίσημο. Επίσημο θα ήταν αν ζούσε ο συγγραφέας και ήταν δικό του. Ο καθένας προφανώς μπορεί να σχολιάζει το έργο κάποιου, από την στιγμή που κυκλοφορεί ελεύθερα, απλώς δεν μπορεί να το διανέμει δημόσια.
Η σελίδα που μου δώσατε με την ελληνική νομοθεσία είναι αποσπασματική. Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο άρθρο 19 του ίδιου νόμου, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα αγνοείτε, και να διαβάσετε σχετικά με την παράθεση αποσπασμάτων, το οποίο και επιτρέπει την παράθεση αποσπασμάτων για την υποστήριξη γνώμης ή την άσκηση κριτικής. Είναι οι λεγόμενοι περιορισμοί δικαιωμάτων.
Λυδήριε,
ΑπάντησηΔιαγραφήγια νομικά θέματα σημαντικά ποτέ δεν επιτρέπω σε άλλον να ξέρει καλύτερα. Με την έννοια ότι φροντίζω να ξέρω καλά και η ίδια, ως έχω και υποχρέωση εκ του νόμου. Σας έδωσα ένα λινκ που δημοσιεύεται όχι μόνο απόσπασμα του σχετικού νόμου μα και λινκ για ολόκληρο το νόμο.
http://www.fa3.gr/nomothesia_2/nomoth_gen/17-copyright_1.htm
Διαβάστε λοιπόν κι εσείς ξανά τον ίδιο το νόμο. Ιδιαίτερα το άρθρο 12, για το ηθικό δικαίωμα που φυσικά και μεταβιβάζεται. Αμεταβίβαστο είναι μόνο μεταξύ ζώντων. Μόνο λοιπόν αν ο Λιαντίνης είναι ζωντανός, ισχύει αυτό που λέτε. Εγώ πάντως δεν ανήκω σε εκείνους που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.
Για το άρθρο 19 και τα αποσπάσματα δεν κατάλαβα ποιο είναι το πρόβλημά σας. Και ολιγόλογο είναι το συγκεκριμένο άρθρο και τελείως ξεκάθαρο. Επιτρέπονται αποσπάσματα και μόνο. Και αυτά υπό προϋποθέσεις. πχ ολόκληρη διάλεξη σε βίντεο δεν επιτρέπεται... αλλά και απόσπασμα που δεν υπάγεται στο άρθρο 19 επίσης δεν επιτρέπεται. Επίσης δεν επιτρέπεται παραποίηση ντοκουμέντου. Σε καμία περίπτωση.
Geraki, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, παραθέτω ολόκληρη τη διαμαρτυρία που τότε σας έστειλα:
ΑπάντησηΔιαγραφή> Κύριοι,
>
> στις συζητήσεις του άρθρου σας για το Δημήτρη Λιαντίνη αναφέρονται λίαν
> υποτιμητικά σχόλια για ιστολόγιο που διατηρώ στο ίντερνετ:
>
> educandus.blogspot.com
>
> Καλώς ή κακώς οι υπεύθυνοι του χώρου σας μας έχουν αποκλείσει από τους
> εξωτερικούς συνδέσμους του συγκεκριμένου άρθρου - δικαίωμά σας αναφαίρετο
> είναι αυτό - αλλά και δικό μας δικαίωμα να διαμαρτυρόμαστε για τα σχόλια που
> διαβάσαμε στο χώρο σας εναντίον μας. Ιδιαίτερα για το συμπέρασμα κάποιου
> αρθρογράφου ότι καλώς αποκλειστήκαμε μια και τα άρθρα μας έχουν καθαρά
> πολεμικό χαρακτήρα κατά κάποιου κυρίου και της ιστοσελίδας του. Υπεισέρχεται
> ο αρθρογράφος αυτός αυθαίρετα σε διαφορές τρίτων χωρίς να γνωρίζει
> λεπτομέρειες και χωρίς να έχει και το δικαίωμα για κάτι τέτοιο. Κι ακόμη
> αναρωτιέμαι αν πράγματι ισχύει ως πολιτική σας το παρακάτω:
>
> Η πολιτική της Βικιπαίδειας είναι να γράφονται όλα τα άρθρα από μια ουδέτερη
> οπτική γωνία (NPOV, Neutral Point Of View). Σύμφωνα με τον ιδρυτή της
> Βικιπαίδειας Τζίμι Γουέιλς, η NPOV είναι "απόλυτη και μη διαπραγματεύσιμη"
>
> καθώς το σχόλιο αυτό εκφράζει ξεκάθαρη προκατάληψη εναντίον μας.
>
> Επί της ουσίας:
>
> Ουδόλως με ενδιαφέρει να μας συμπεριλάβετε στους συνδέσμους σας, όμως δε σας
> επιτρέπω και να συκοφαντείτε το μπλογκ μου. Έτσι κι αλλιώς ο χώρος μου στο
> ίντερνετ και συγκεκριμένα το ιστολόγιο http://messologi.blogspot.com/ που
> είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στο Δημήτρη Λιαντίνη, (Σημείωση: Στο
> educandus.blogspot.com απλώς αναδημοσιεύονται άρθρα από το Μεσολόγγι, καθώς
> έχει ευρύτερο θεματολόγιο) τυγχάνει της εμπιστοσύνης των οικείων του
> Λιαντίνη που είναι και οι νόμιμοι διαχειριστές των πνευματικών δικαιωμάτων
> του έργου του. Εμπιστοσύνη που εκφράζεται με παραχώρηση σπάνιων ντοκουμέντων
> από το αρχείο του και φυσικά με δικαίωμα δημοσίευσης. Εμένα αυτό μου αρκεί.
> Και έτσι αισθάνομαι ότι τιμώ το Δημήτρη Λιαντίνη όχι μόνο ως συγγραφέα αλλά
> και ως Δάσκαλό μου. Και είναι αυτή η ιδιαίτερη σχέση της μαθητείας κοντά του
> που μας αναγκάζει να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση με άλλους που ασχολούνται
> επίσης με το έργο και τη ζωή του όταν και αν διαπιστώνουμε πως
> διαστρεβλώνουν την αλήθεια. Και πάντα με βάση ντοκουμέντα και όχι με
> αερολογίες. Γιατί όπως σωστά λέγει και ο αρθρογράφος του υποτιμητικού
> σχολίου εναντίον μας, αντιφάσκοντας με όσα πιο πάνω έγραψε:
>
> - Αν η λαμπερή αλήθεια ονομάζεται πόλεμος, τότε ναι ο πόλεμος είναι ο
> αναγκαίος πατέρας όλων, όπως λέγει ο Ηράκλειτος.
>
> Η υπεύθυνη του ιστολογίου educandus.blogspot.com
______________________
Διευκρινίζω ότι ανάμεσα στις συκοφαντίες που τότε γράφτηκαν εναντίον μου στη wikipedia ήταν και τούτο:
ΑπάντησηΔιαγραφή__________________
Από τα λίγα που διάβασα, το συγκεκριμένο blog διαθέτει ενδιαφέροντα στοιχεία για τον Λιαντίνη, για τον οποίο αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί και να ζει.
____________________________
Συκοφαντία που εξακολουθεί να υπάρχει στο χώρο σας. Χαίρομαι λοιπόν που παραδεχτήκατε και δημόσια ότι σας έστειλα τότε μήνυμα διαμαρτυρίας. Κι εσείς αντί να διαγράψετε τις συκοφαντίες θεωρήσατε τη διαμαρτυρία μου ως αίτημα λογοκρισίας του χώρου σας.
Πιθανόν να χρειαστώ αυτό το στοιχείο διότι δε σας κρύβω ότι έχω προσφύγει στη δικαιοσύνη για το ζήτημα. Διότι πέρα από το δικό σας χώρο αυτή η σπέκουλα εναντίον μου περί ζωντανού Λιαντίνη συμβαίνει και σε άλλον χώρο του διαδικτύου και τη χρησιμοποιούν συστηματικά για να μου απευθύνουν όποια βρισιά τους κατεβαίνει πρώτη...
Η ουσία είναι ότι δεν μπορούν να χωνέψουν ότι συνεργάζομαι με την κ. Λιαντίνη ούτε ότι η κ. Λιαντίνη πέτυχε μέσω των αρμοδίων οργάνων της χώρας να της παραχωρηθεί το domain liantinis.gr. Αυτός είναι όλος ο καβγάς. Αυτό πληρώνω κι εγώ. Που τα δικαστήρια δικαίωσαν την κ. Λιαντίνη.
Στην κατεύθυνση αυτή έκαναν εξαγωγή του καβγά και στη Βικιπαίδεια. Προσωπικά δεν υπάρχει περίπτωση να γράψω εκεί ούτε λέξη. Όπως λέει και η κ. Λιαντίνη δεν επιθυμώ να συναγελάζομαι. Ο μόνος λοιπόν τρόπος και δρόμος αντίδρασης ήταν η δημοσίευση στο blog. Χαίρομαι που διαβάσατε το άρθρο μας και που έγιναν οι αλλαγές στο λήμμα του Δημήτρη Λιαντίνη.
Γιατί μετά και την κατηγορία για λογοκρισία που μου είχατε απευθύνει στην απάντηση, και την επαναλάβατε τώρα κι εσείς, δε θα καταδεχόμουν ποτέ ξανά να επικοινωνήσω μαζί σας. Εδώ τις συκοφαντίες εναντίον μου ζήτησα να αφαιρέσετε και το περάσατε για λογοκρισία. Που να σας ζήταγα να αλλάξετε και τα λάθη σας στο άρθρο για το Λιαντίνη...
Η αλήθεια είναι ότι νόμιζα πως η σύζυγος του Λιαντίνη υποστήριζε ότι ο τελευταίος ζεί. Παρ'ολα αυτά το άρθρο 19 εφαρμόζεται κατά αναλογία για τα οπτικοακουστικά έργα οπότε και για τα αποσπάσμα (βιντεο κ.λπ.)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα βλέπεις, Geraki?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιάβασε τι έγραψε ο Λυδήριος σε τρεις γραμμές και θα βγάλεις συμπέρασμα... Κατά τα άλλα έπρεπε κατά τη γνώμη του να του επιτρέψουμε να ξέρει καλύτερα τι λένε οι νόμοι... Αγνοούσε το άρθρο 12 για το ηθικό δικαίωμα πνευματικού έργου που φυσικά και μεταβιβάζεται σε περιπτώσεις σαν του Λιαντίνη - που έχουμε βεβαίωση ιατροδικαστή ότι το φυσικό πρόσωπο που ήταν ο δημιουργός του έργου είναι νεκρός - και τώρα αντί να παραδεχθεί την άγνοιά του, πραγματική ή εσκεμμένη, γυρίζει σε δικαιολογίες του τύπου "νόμιζα ότι". Από πότε η επιστήμη και η νομική επομένως επιστήμη, στηρίζονται στα νομίζω ότι; Και μάλιστα χωρίς καμία τεκμηρίωση. Εγώ πάλι, δε νομίζω, είμαι βεβαία, ότι η οικογένεια του Δημήτρη Λιαντίνη παρέλαβε το σκελετό και τον ενταφίασε στις Κεχρεές και απόδειξη είναι η ύπαρξη εκεί του Σήματος του Δημήτρη Λιαντίνη. Όπως απόδειξη είναι και όλες οι ενέργειες που έγιναν από την οικογένεια για να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία της κήρυξης ως νεκρού του Δημήτρη Λιαντίνη. Από πού λοιπόν νομίζει τα αντίθετα ο Λυδήριος; Ούτε καν μπήκε στον κόπο να μας πει τις πηγές του. Ώστε να ξέρουμε ποιος είναι αυτός που διαδίδει αυτή τη σπέκουλα εδώ και χρόνια και παρασύρει το Λυδήριο και κάθε Λυδήριο προς ίδιον όφελος. Μήπως ο ίδιος που παραχαράζει και το άρθρο 19 και έχει γεμίσει το διαδίκτυο με βίντεο από διαλέξεις και διδασκαλίες του Δημήτρη Λιαντίνη; Ο ίδιος που έβγαλε και σε dvd διάλεξη του Λιαντίνη και τη μοίραζε; Ο ίδιος που προσπαθεί να πείσει ότι ο Λιαντίνης δεν τα πήγαινε καλά με τη γυναίκα του γιατί λέει εκείνη ήταν θεολόγος; Δες τη χτεσινή συζήτηση και πάλι στη wikipedia. Τόνους ηλεκτρονικού μελανιού για να αποδείξουν ότι η σύζυγος του Λιαντίνη είναι θεολόγος και όχι καθηγήτρια φιλοσοφίας. Τι σχέση έχει η δική της επαγγελματική ιδιότητα με το άρθρο για το Δημήτρη Λιαντίνη; Μα φυσικά και έχει... προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποδείξουν ότι δεν μπορεί εκείνη να εκπροσωπεί το Λιαντίνη αλλά οι ίδιοι. Που όλως τυχαίως ούτε καν τον είχαν συναντήσει. Όλα αυτά τα έχουν εδώ και χρόνια μεταφέρει και στη wikipedia έστω και αν εσείς εκεί δεν έχετε καταλάβει τίποτα για την αιτία της διένεξης και θεωρείτε αίτημα λογοκρισίας όταν κάποιος διαμαρτύρεται για τις ασύστολες συκοφαντίες που εκεί γράφουν... Δικό σας θέμα να προασπίσετε το κύρος του χώρου σας και να εξασφαλίσετε στα λήμματά σας να υπάρχει η αλήθεια και όχι το ψέμα. Εμείς από τη στιγμή που σας στείλαμε και μήνυμα και το απορρίψατε, το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να δημοσιεύουμε στο δικό μας χώρο τις νέες ανακρίβειες στο λήμμα του Δημήτρη Λιαντίνη στη wikipedia. Ευτυχώς τις λάβατε υπόψη και τις διορθώσατε. Τουλάχιστον τις περισσότερες. Γιατί στο άρθρο ακόμη αναφέρεται ότι ο Λιαντίνης δέχτηκε σφοδρή κριτική από συναδέλφους του!!! Αυτό πάλι ποιος το διαδίδει; Ποιος προσπαθεί να παρουσιάσει το Λιαντίνη ως sui generis φιλόσοφο; Και επιπλέον το άρθρο αποκρύπτει την ποιητική διάσταση του Λιαντίνη. Κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό για το έργο του. Αναλυτικά η άποψή μας εδώ:
http://liantinis-o-daskalos-mas.blogspot.com/2010/03/blog-post_25.html
Άρθρο 19 του νόμου 2121 περί πνευματικής ιδιοκτησίας
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαράθεση αποσπασμάτων
Επιτρέπεται, χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς αμοιβή, η παράθεση σύντομων αποσπασμάτων από έργο άλλου νομίμως δημοσιευμένου για την υποστήριξη της γνώμης εκείνου που παραθέτει ή την κριτική της γνώμης του άλλου, εφόσον η παράθεση των αποσπασμάτων αυτών είναι σύμφωνη προς τα χρηστά ήθη και η έκταση των αποσπασμάτων δικαιολογείται από τον επιδιωκόμενο σκοπό. Η παράθεση του αποσπάσματος πρέπει να συνοδεύεται από την ένδειξη της πηγής και των ονομάτων του δημιουργού και του εκδότη, εφόσον τα ονόματα αυτά εμφανίζονται στην πηγή.
____________________
Άρθρο 4
Το ηθικό δικαίωμα
1. Το ηθικό δικαίωμα δίνει στο δημιουργό ίδιως τις εξουσίες: α) της απόφασης για το χρόνο, τον τόπο και τον τρόπο κατά τους οποίους το έργο θα γίνει προσιτό στο κοινό (δημοσίευση), β) της αναγνώρισης της πατρότητάς του πάνω στο έργο και ειδικότερα την εξουσία να απαιτεί, στο μέτρο του δυνατού, τη μνεία του ονόματός του στα αντίτυπα του έργου του και σε κάθε δημόσια χρήση του έργου ή, αντίθετα, να κρατάει την ανωνυμία του ή να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο, γ) της απαγόρευσης καθε παραμόρφωσης, περικοπής ή άλλης τροποποίησης του έργου του, καθώς και κάθε προσβολής του δημιουργού οφειλόμενης στις συνθήκες παρουσίασης του έργου στο κοινό, δ) της προσπέλασης στο έργο του, έστω και αν το περιουσιακό δικαίωμα στο έργο ή η κυριότητα στον υλικό φορέα του έργου ανήκει σε άλλον, οπότε η προσπέλαση πρέπει να πραγματοποιείται κατά τρόπο που προκαλεί τη μικρότερη δυνατή ενόχληση στο δικαιούχο, ε) προκειμένου περί έργων λόγου ή επιστήμης, της υπαναχώρησης από συμβάσεις μεταβίβασης του περιουσιακού δικαίωματος ή εκμετάλλευσής του ή άδειας εκμετάλλευσης του εφόσον αυτό είναι αναγκαίο για την προστασία της προσωπικότητάς του εξαιτίας μεταβολής στις πεποιθήσεις του ή στις περιστάσεις και με καταβολή αποζημίωσης στον αντισυμβαλλόμενο για τη θετική του ζημία.
________________________
ΣΧΟΛΙΟ: Να προσεχθεί το θέμα της παραμόρφωσης, της περικοπής και της τροποποίησης... Διότι για το Λιαντίνη δεν είναι απλά νομικό το ζήτημα. Ο θάνατός του έχει συνδυαστεί καλώς ή κακώς με την αυτοκτονία. Και είναι έγκλημα κατά των νέων ανθρώπων που επισκέπτονται το διαδίκτυο η παραχάραξη του έργου του από τη στιγμή που αυτό οδηγεί στην εξύμνηση της αυτοκτονίας. Και σκύλευση του ίδιου του Λιαντίνη που την αυτοκτονία τη χαρακτηρίζει ως παθολογικό φαινόμενο. Μιλάει για αυτοθέλητο όχι για αυτοκτονία. Και το ερμηνεύει ως θαλασσινή ανάσα ελευθερίας του ανθρωπου μπρος στο θάνατο. Όχι για εκλογή βίας... Και τονίζει:
"Για την πράξη του θανάτου μας, δεν ημπορούμε αλλά ούτε και μας επιτρέπεται να ορίσουμε τη μοίρα της συμμετοχής μας."
Θέλει λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή το θέμα Λιαντίνης. Δεν είναι απλά νομικό ζήτημα. Και υπόψην: όποιος χώρος σκόπιμα ή και εν αγνοία του προάγει ιδέες που μπορούν να βλάψουν τα παιδιά και τους εφήβους, μπαίνει σε ειδική λίστα αποκλεισμού τουλάχιστον από τους φορείς που νοιάζονται για την προστασία των νέων. (εφαρμογή φίλτρου λέγεται αυτό)
Πώς ακριβώς παραχαράσεται το άρθρο 19 γιατί πραγματικά δεν κατάλαβα. Πέρα απο αυτό νομίζω οτι βλέπεις φαντάσματα για το ποιός είμαι. Δεν έχω πραγματικά καμία σχέση με το έργο του Λιαντίνη ούτε με όλους αυτούς που ασχολούνται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντίθετα είμαι αυτός που ζήτησε να σταματήσει η συζήτηση για το αν ειναι θεολόγος ή ξέρω γω τι άλλο η σύζυγος του Λιαντίνη κ.λπ. Μην βλέπεις "Εχθρούς". Συζήτηση γίνεται εδώ.
Ποιος σου είπε ότι σε βλέπω για εχθρό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟύτε ως εχθρό ούτε και ως φίλο. Απλά ως άγνωστο.
Κι επειδή ζήτησες να σταματήσει η συζήτηση για το θεολόγος; Σημαίνει θαρρείς κάτι για μένα; Μήπως με περνάς για άλλη;
Όσο για τα νομικίστικα που ανακίνησες, υπάρχει ο νόμος να ενημερωθείς. Εμένα το θέμα αυτό επίσης δε με αφορά. Ρώτησες, σου απάντησα. Τέλος. Και πάντα στα πλαίσια του έργου του Λιαντίνη. Δεν είμαι ούτε νομικός ούτε κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου του. Ως ερευνήτρια κρίνω και μόνο ότι η αποσπασματική παρουσίαση του έργου του Λιαντίνη όχι μόνο δε βοηθά να τον προσεγγίσεις μα σε οδηγεί τελείως σε άλλους δρόμους. Εξάλλου ρητά και κατηγορηματικά περιέχεται αυτή η οδηγία στα βιβλία του. Να τα διαβάσεις πρώτα όλα και μετά να εκφέρεις κρίση.
Όμως εσύ, αφού δεν έχεις σχέση με το έργο του Λιαντίνη, δεν καταλαβαίνω γιατί ασχολείσαι με ένα χώρο σαν το δικό μας. Εμείς εδώ μόνο με το Λιαντίνη και το έργο του ασχολούμαστε.