Όμως, αν και η καταγωγή του είναι βέβαιο πως είναι από το μικρό χωριουδάκι Λιαντίνα του νομού Λακωνίας, λίγο μετά τη Σπάρτη και στη διαδρομή προς Γύθειο, στα αριστερά του δρόμου και στους πρόποδες του Ταϋγέτου, τα επίσημα έγγραφα τον αναφέρουν:
"ΕΚ ΠΟΛΟΒΙΤΣΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΟΡΜΩΜΕΝΟΝ"
Η Πολοβίτσα είναι χωριό γειτονικό της Λιαντίνας. Μάλιστα, ο ίδιος ο Λιαντίνης, εκεί αναφέρει ότι γεννήθηκε, στην Πολοβίτσα της Λακεδαίμονος, και όχι στη Λιαντίνα...
Το βιογραφικό του από το οπισθόφυλλο της Γκέμμας
Εντύπωση και κατάπληξη... Ειδικά αν λάβουμε υπόψη τη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από τους λόγους που διάλεξε το όνομα "Λιαντίνης". Πρόσφατα, βλέποντας κάποιο βίντεο στο Google, είδα το Λιαντίνη με παρέα μαθητών του να δέχεται ερώτηση για το επώνυμό του. Απάντηση; Περί ανέμων και υδάτων... Ή πιο σωστά, περί Πελέ!!! Αφού αντί να απαντήσει προτίμησε να γυρίσει την ερώτηση: "Πώς λένε τον Πελέ"!
Άντε τώρα να θυμηθούν οι μαθητές του πώς λένε το Βραζιλιάνο άσσο της μπάλας. Για να μη μένετε με την απορία, Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο είναι το όνομα του Πελέ. Βοηθάει αυτό σε τίποτα; Εμένα καθόλου... Με την απορία μένω.
Όμως, χάρη στα ντοκουμέντα που μας παραχώρησε πρόσφατα η κ. Νικολίτσα Λιαντίνη, έχουμε ένα ακόμη στοιχείο γύρω από το θέμα αυτό:
Πρόκειται για φωτοτυπία από απόκομμα εφημερίδας, προέρχεται από το προσωπικό του αρχείο και συγκεκριμένα από αντίγραφο άρθρου του σε ένθετο της εφημερίδας ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ. Αντιγράφουμε το κείμενο για να είναι πιο ευανάγνωστο:
"Ο Δημήτρης Λιαντίνης γεννήθηκε στην Πολοβίτσα της Λακεδαίμονος στα 1942. Χωριό που από το όνομά του ο συνθέτης Μποροντίν εμπνεύστηκε τους "πολοβιτσιανούς χορούς" στην όπερά του "Πρίγκιπας Ιγκόρ". Σπούδασε στην Αθήνα και τη Γερμανία. Είναι πανεπιστημιακός δάσκαλος. Έχει γράψει βιβλία για τον Ρίλκε, τον Νίτσε, τον Σολωμό, τον Καβάφη και τον Σεφέρη."
Το στοιχείο που εδώ ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι η αναφορά στην περίφημη Πολοβίτσα της Λακεδαίμονος αλλά και τα σχόλια που τη συνοδεύουν. Προφανώς, και ξέροντας το Λιαντίνη, δε θα έγραφε κάτι τέτοιο αν δεν το είχε ψάξει... Και καθώς σήμερα είναι η μέρα που πέθανε ο σπουδαίος Ρώσος συνθέτης, Αλεξάντερ Μποροντίν (1833-1887), μόλις στα 53 του χρόνια, όλα τούτα ξανάρθαν στο νου μας... Με όλες τις απορίες που τα συνοδεύουν.
Σήμερα όμως δεν έχουμε σκοπό να ασχοληθούμε με τα αινίγματα. Μόνο να παρουσιάσουμε τους περίφημους πολοβιτσιανούς χορούς από την όπερα "Πρίγκηπας Ιγκόρ" του Μποροντίν. Του Μποροντίν που το κύριο επάγγελμά του ήταν χημικός και φαρμακοποιός!!! Έμεινε όμως γνωστός ως μέλος της περίφημης ομάδας των 5, ή στα ρώσικα “Могучая кучка” που σημαίνει "ισχυρή χούφτα". Αυτοί οι 5 δεν ήταν παρά μια μουσική ομάδα πέντε ρώσων συνθετών που συνεργάστηκαν για να προβάλουν στην Ευρώπη την εθνική μουσική της Ρωσίας. Στην ίδια ομάδα συμμετείχαν και οι γνωστοί Μουσόργκσκι και Ρίμσκι - Κόρσακοφ. Μάλιστα ο τελευταίος ανέλαβε μετά το θάνατο το Μποροντίν να ολοκληρώσει την όπερα που αναφέραμε, καθώς ο δημιουργός της την είχε αφήσει ημιτελή. Στην εκτέλεση που παρουσιάζουμε παίρνουν μέρος η φιλαρμονική του Βερολίνου και μαέστρος είναι ο Seiji Ozawa. Το φινάλε είναι λίγο απότομο... μάλλον για να ταιριάζει στις συνήθειες του συνθέτη να αφήνει ημιτελή τα έργα του. Θα σας αποζημιώσει όμως με τη διάρκεια, καθώς όλα τα άλλα βίντεο που εντοπίσαμε έδιναν αποσπασματικά τα διάφορα μέρη των χορών.
Παρουσιάζουμε ένα ακόμη βίντεο που εκτός από μουσική συνοδεύεται και από τραγούδι. Ερμηνεύει η Natasha Morozova και το τραγούδι λέγεται "Fly away on the wings of the wind" (Улетай на крыльях ветра). Πετώντας λοιπόν μακριά με τα φτερά του ανέμου...
___________________________
ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΛΙΑΝΤΙΝΗ
- ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ 12/2/2010: Το κείμενο αναδημοσιεύεται από το blog ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ. Ημερομηνία αρχικής ανάρτησης 27/2/2008
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου