ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ OFFICIAL SITE ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΙΑΝΤΙΝΗ ΤΟ liantinis.gr




Το δώρο του Liantinis.gr για τον ένα χρόνο λειτουργίας του

Πρώτη μέρα της άνοιξης ήταν και πέρυσι που ανακοινώσαμε με τεράστια ευχαρίστηση και βαθύτατη ικανοποίηση την έναρξη λειτουργίας του Liantinis.gr:

http://liantinis-o-daskalos-mas.blogspot.com/2010/03/liantinisgr.html

Φέτος, πρώτη και πάλι μέρα της άνοιξης, το δώρο του Liantinis.gr προς τους φίλους του και τους αναγνώστες του Δημήτρη Λιαντίνη είναι η επίσημη ανακοίνωση που λάβαμε από την κ. Νικολίτσα Λιαντίνη - Γεωργοπούλου για την έκδοση της Γκέμμας στα Γερμανικά!

Για τη μετάφραση του κύκνειου άσματος του Λιαντίνη έχουμε γράψει εδώ και μήνες:

http://liantinis-o-daskalos-mas.blogspot.com/2010/07/blog-post.html

Και πάλι σε γενέθλια διαλέξαμε να κάνουμε κι εκείνη την αναγγελία. Τη μέρα των γενεθλίων του πολυαγαπημένου μας Δασκάλου. Γιατί έτσι θέλουμε να τιμούμε τη μνήμη του. Όχι μόνο με λόγια αλλά με πράξεις. Όπως ο ίδιος μας δίδαξε.

Στους μήνες που πέρασαν από τότε παρακολουθούσαμε με αγωνία το μεγάλο εγχείρημα. Γιατί είναι πράγματι άθλος να επιχειρεί κάποιος να μεταφράσει Λιαντίνη σε ξένη γλώσσα όταν οι περισσότεροι που τον διαβάζουν στα Ελληνικά χρειάζονται λεξικό και πάλι δεν τον καταλαβαίνουν.

Κι αυτό που μας έδινε θάρρος ήταν πως και ο ίδιος ο μεταφραστής, ο κ. Νίκος Καρατσιώρας, είχε βαθιά επίγνωση του πολύ δύσκολου έργου του. Με τεράστιο σεβασμό και όχι με κούφια έπαρση αλλά και επιμονή και προσήλωση εργάστηκε επί μήνες και βέβαια με τη συνεχή υποστήριξη της κ. Λιαντίνη που όπως είναι γνωστό γνωρίζει και η ίδια τη Γερμανική απταίστως.

Κι όταν πια το όνειρο έγινε πραγματικότητα άρχισε ο νέος Γολγοθάς. Να ευρεθεί εκδοτικός οίκος που θα αναλάβει την έκδοση. Κάτι που μόνο όσοι έχουν ασχοληθεί με τέτοια ζητήματα μπορούν να υποψιαστούν τις ταλαιπωρίες και τις αγωνίες που κρύβει...

Ειδικά για το μεταφρασμένο έργο του Λιαντίνη οι δυσκολίες στάθηκαν ακόμη μεγαλύτερες. Ένας άγνωστος συγγραφέας στο γερμανικό αναγνωστικό κοινό. Και μάλιστα έλληνας συγγραφέας σε μια εποχή που εκεί στη Γερμανία δε θέλουν να ακούνε για Ελλάδα.

Κάποια στιγμή φοβηθήκαμε ότι μάταιος στάθηκε ο τιτάνιος αγώνας του κ. Καρατσιώρα. Αλλά και κατανοούσαμε τις αρνήσεις των γερμανικών εκδοτικών οίκων. Βλέπετε δεν ήταν ένα οποιοδήποτε βιβλίο. Ήταν η Γκέμμα. Έργο ποιητικό. Πώς να πειστεί ένας εκδότης να αναλάβει τέτοιο βιβλίο;

Να όμως που το θαύμα έγινε. Και μάλιστα μόλις σήμερα μπήκαν οι υπογραφές και πλέον είμαστε στην ευχάριστη θέση να το αναγγείλουμε.

Είναι δε για μας σημαντικό που η αναγγελία συμπίπτει με την επέτειο του ενός χρόνου λειτουργίας του Liantinis.gr. Αλλά και η απόδειξη πως η επίσημη ιστοσελίδα του Δημήτρη Λιαντίνη δεν αποτέλεσε μια τυπική κίνηση. Ούτε πολύ περισσότερο ένα πρόσχημα για τον πολυετή δικαστικό αγώνα που προηγήθηκε μέχρι η κ. Νικολίτσα Λιαντίνη να αποκτήσει το δικαίωμα χρήσης του domain Liantinis.gr.

Και θα θυμίσουμε εδώ, για όσους δε γνωρίζουν τα γεγονότα, πως στο διάστημα που ο Δημήτρης Λιαντίνης είχε κηρυχτεί σε αφάνεια, κάπου στα 2002 με 2003, άνθρωποι, που ουδεμία συγγένεια είχαν με το Δημήτρη Λιαντίνη, άνοιξαν ιστοσελίδα στο διαδίκτυο με το domain liantinis.gr. Η δικαιολογία που πρόβαλαν ήταν πως παρακινήθηκαν από τη μεγάλη τους αγάπη για το Δημήτρη Λιαντίνη.

Μόνο που πολύ σύντομα η μεγάλη αυτή αγάπη για το Λιαντίνη συνοδεύτηκε από επιθέσεις κατά της γυναίκας και της κόρης του Δημήτρη Λιαντίνη. Αργότερα έλαβαν το δικό τους μεράδι επιθέσεων και μαθητές του Λιαντίνη. Ανάμεσά τους και εμείς.

Και το γελοίο του πράγματος ήταν που εκείνοι που είχαν τότε το liantinis.gr δεν είχαν καν γνωρίσει από κοντά το Λιαντίνη. Και άκουσαν γι' αυτόν μετά την 1η Ιουνίου 1998, όταν δηλαδή ο Δημήτρης Λιαντίνης είχε εξαφανιστεί. Τι αγάπησαν λοιπόν από το Λιαντίνη; Υποτίθεται ότι η αγάπη τους βασίστηκε στο συγγραφικό του έργο... Μόνο που αυτό το έργο και η φιλοσοφία γενικότερα του Δημήτρη Λιαντίνη είναι παντελώς αντίθετη με τέτοιες ενέργειες.

Καθαρά και κατηγορηματικά ο Λιαντίνης στα κείμενά του τάσσεται κατά των οπαδών. Και άλλο τόσο καθαρά και κατηγορηματικά σε γραπτά του κείμενα αλλά και ηχητικά ντοκουμέντα εκδήλωνε μέχρι και την τελευταία στιγμή την αγάπη του και το θαυμασμό του για τη σύντροφο επί 30 σχεδόν χρόνια της ζωής του και μητέρα της μονάκριβης θυγατέρας του. Ποιος λοιπόν είχε το δικαίωμα αυτή την αγάπη και το θαυμασμό του ίδιου του Λιαντίνη να τα παραχαράξει και να προσπαθεί μέσω διαδικτύου (και αργότερα και εκτός διαδικτύου) να πείσει πως υπήρχε χάσμα ανάμεσα στο ζεύγος Λιαντίνη;

Κατατοπιστικό για το ζήτημα αυτό είναι το προλόγισμα που η κ. Λιαντίνη παρέθεσε στις Ώρες των Άστρων, το βιβλίο με τα ποιήματα του Λιαντίνη και που εκείνη φρόντισε να εκδώσει το καλοκαίρι του 2006.

Μέχρι τότε δε γνώριζα τον άνθρωπο Νικολίτσα Λιαντίνη. Και είχα κι εγώ πέσει θύμα της παραπληροφόρησης σε βάρος της. Κάτι που όσο ζω δε θα συγχωρήσω ποτέ στον εαυτό μου. Η αλήθεια όμως όσο και αν προσπαθούν να την διαστρεβλώσουν και να την κρύψουν έρχεται κάποτε στο φως. Κι έτσι κι εγώ στάθηκα τυχερή να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι ποια στ' αλήθεια είναι η γυναίκα που έκλεψε την καρδιά του Λιαντίνη.

Τη συνάντησα πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2007. Και από τότε με μάγεψε (δε θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς) και με την προσωπικότητά της αλλά την πνευματική της ακτινοβολία.

Στα χρόνια που ακολούθησαν παρακολούθησα από κοντά τον αγώνα της κ. Λιαντίνη να δικαιωθεί η μνήμη του άντρα της και να λάμψει η αλήθεια. Κι ήταν για μένα χρέος τιμής να σταθώ - στο μέτρο που μου αναλογούσε - στο πλευρό της. Αν και ανάγκη υποστήριξης δεν έχει ένας άνθρωπος αληθινός και πολύ περισσότερο η κ. Λιαντίνη. Και ήμουν εγώ που στα χρόνια αυτά διδάχτηκα δίπλα της και έλαβα μεγάλα μαθήματα ζωής. Γι' αυτό και της οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ. Η τιμή που μου έκανε είναι μεγάλη και δώρο σπάνιο.

Όπως και τώρα που μου εμπιστεύθηκε την είδηση για την έκδοση της Γκέμμας στα Γερμανικά. Και παραθέτω απόσπασμα από το μέιλ που μου έστειλε:

"Ο εκδοτικός οίκος είναι στο Βερολίνο και ασχολείται κυρίως με εκδόσεις βιβλίων των πνευματικών επιστημών. Ο μεταφραστής είναι νέος χαρισματούχος έλληνας φιλόλογος με εγκύκλιες και πανεπιστημιακές σπουδές στη Γερμανία, Διδάκτωρ Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Στουτγκάρδης. Ονομάζεται Νικόλαος Καρατσιώρας.

Εκτὀς από τον τίτλο GEMMA στο βιβλίο θα μπει και ο υπότιτλος (αναγκαίος για τον εκδοτικό οίκο και το γερμανικό αναγνωστικό κοινό) WIE MAN MENSCH WIRD = ΠΩΣ ΓΙΝΕΣΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Θα υπάρχει Εισαγωγή στο βιβλίο γραμμένη από μένα και Πρόλογος από το μεταφραστή. Στο εξ'ώφυλλο θα διατηρηθεί η φωτογραφία της ελληνικής έκδοσης με τους αστερισμούς. Στο οπισθόφυλλο θα υπάρχει φωτογραφία του Λιαντίνη και ένα αντιπροσωπευτικό απόσπασμα από τη Γκέμμα, καθώς και ελάχιστα βιογραφικά. Αναμένεται να κυκλοφορήσει αρχές του θέρους."

Θα πρέπει εδώ να προσθέσω ότι ήδη έχει ξεκινήσει μετάφραση της Γκέμμας και στα Αγγλικά. Από έναν επίσης αξιολόγο έλληνα επιστήμονα και δη αστροφυσικό. Και στην περίπτωση αυτή η κ. Λιαντίνη επιβλέπει η ίδια την πορεία της μετάφρασης και παρέχει την αναγκαία βοήθεια για την όσο το δυνατό πιστότερη απόδοση του ελληνικού κειμένου στα Αγγλικά.

Επίσης, και λόγω της σημερινής επετείου, θα επισημάνω το διαρκή αγώνα της κ. Λιαντίνη για εμπλουτισμό της ιστοσελίδας με ανέκδοτο υλικό από το αρχείο του Δημήτρη Λιαντίνη. Στη χρονιά που πέρασε δεκάδες χειρόγραφα είδαν το φως της δημοσιότητας και βοήθησαν τους μελετητές του Λιαντίνη να προσεγγίσουν καλύτερα το στοχασμό του.

Ευχόμαστε το ίδιο να συμβεί και στη συνέχεια. Ώστε μέρα τη μέρα να στηρίζεται όλο και περισσότερο η διάδοση της φιλοσοφίας του Δημήτρη Λιαντίνη. Τόσο εντός Ελλάδος όσο και στο εξωτερικό με τις μεταφράσεις των έργων του.

Το έχουμε ανάγκη ειδικά στις μαύρες μέρες που ζούμε. Ο λόγος του Λιαντίνη μας δίνει δύναμη και κρατά αναμμένο το φως της ελπίδας. Και μάλιστα η κυκλοφορία της Γκέμμας στα Γερμανικά αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία υπό το βάρος των πρόσφατων γεγονότων. Είναι η πλέον επίσημη και στιβαρή απάντηση της φυλής μας σε όλους αυτούς που προσπάθησαν με λόγια και έργα να μας βλάψουν και να μας μειώσουν. Φτάνοντας και στο αδιανόητο σημείο να μας προτείνουν να πουλήσουμε την Ακρόπολη!

Θλίβομαι όμως και λυπάμαι απεριόριστα που άργησαν τόσο να δρομολογηθούν όλα αυτά. Και η λειτουργία της ιστοσελίδας και η μετάφραση των έργων. Και σαφώς εδώ υπάρχουν ευθύνες σε συγκεκριμένους ανθρώπους. Ευθύνες που με τις ενέργειές τους ζημίωσαν την εικόνα του Δημήτρη Λιαντίνη και εμπόδισαν τη διάδοση του έργου του. Είναι πολλοί εκείνοι που αντί να διαβάζουν Λιαντίνη αναλώνονται να διαβάζουν για το Λιαντίνη.

Και με πονά η ψυχή μου να ακούω ανθρώπους να δηλώνουν την αγάπη τους για το Δάσκαλο και να παραδέχονται πως από τα τόσα βιβλία του έχουν ξεφυλλίσει (ούτε καν διαβάσει ολόκληρη) μόνο τη Γκέμμα. Ή ακόμη χειρότερα πως έχουν δει το Λιαντίνη σε βίντεο και έχουν διαβάσει αποσπάσματα από τα βιβλία του στο διαδίκτυο. Κι ας ύμνησε εκείνος το Άγιο Πρωτότυπο και ας τόνισε πως για να κρίνεις ένα βιβλίο θα πρέπει να το μελετήσεις από την αρχή ως το τέλος. Φαίνεται πως τα τελεβίζια έχουν τελικά διαφθείρει τόσο τους ανθρώπους που πια δεν είναι σε θέση να διαβάζουν βιβλία παρά μόνο λειτουργούν με την τακτική των κουτσομπολίστικων σειρών της τηλεόρασης. Έτσι τους ενδιαφέρει περισσότερο η ζωή του και λιγότερο τι έγραψε. Και προτιμούν να τον ακούν παρά να τον διαβάζουν. Γι' αυτό και καταλήγουν να τον παπαγαλίζουν και όχι να κάνουν πράξη τα λόγια του...

Ο Λιαντίνης όμως υπογράμμισε πως εν αρχή ην η πράξις. Και όποιος πραγματικά ακολουθεί τη φιλοσοφία του το αποδεικνύει έμπρακτα. Κι όχι με λόγια.

Και μάλιστα προσπαθώντας πάντα να είναι ο εαυτός του. Κατά το ιδεώδες του εσθλού που δίδαξε ο Λιαντίνης και την εντολή του να μην καταντήσουμε οπαδοί.

Και με οδηγό το χρυσό του τρίπτυχο: Με μέτρο δηλαδή, με τάξη και με κλιτότητα.

Όπως ακριβώς κινήθηκε και το Liantinis.gr στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του που σήμερα γιορτάζουμε.

Χρόνια του πολλά λοιπόν! Και να συνεχίσει την ίδια πορεία.

Αλλά και τα δώρα και τις εκπλήξεις να συνεχίσει.

Μέχρι ο λόγος του Λιαντίνη να φτάσει σε όλους.

Και σε όλα τα μήκη της οικουμένης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έλληνες θα ειπεί...






Να μαζεύονται οι φίλοι, να πίνουν κρασί και να τραγουδάνε...

Προβολές σελίδων τον προηγούμενο μήνα